onsdag 24 februari 2010

Veckans Guldkorn!

Jag tänkte att jag skulle börja med någon slags regelbunden grej här på bloggen, typ att varje vecka skriver jag om en film eller skådespelare som kanske inte är så känd, men som ändå är ett guldkorn. Veckans Guldkorn alltså! Vad ska då denna veckas guldkorn vara? Igår, när jag och granngänget skulle välja film, föreslog Ceasar att vi skulle se en annan film innan vi till sist valde Frida. Den här filmen var Hilary & Jackie.

Veckans Guldkorn: Hilary & Jackie





Filmen handlar om den berömda cellisten Jaqueline du Pré (Emily Watson) och hennes syster Hilary du Pré (Rachel Griffiths) som växer upp i en otroligt musikalisk familj. Båda systrarna blir uppmuntrade av sin mor att spela sina respektive instrument. Hilary spelar tvärflöjt och till en början verkar det som hon kommer bli den stora musikaliska stjärnan i familjen. När Jackie sedan börjar spela cello blir hon efter ett tag mer uppmärksammad än sin syster. Hon blir till slut en av de mest kända cellisterna i världen, medan Hilary gifter sig och lever ett lugnt liv på landet. Systrarnas står varandra fortfarande mycket nära, men när Jackie börjar tröttna på det glamourösa turnélivet reser hon tillbaka till England för att bo med sin syster. Saker och ting blir komplicerade när det visar sig att Jackie är mycket psykiskt instabil och en kamp mellan systrana uppstår. Jackie blir mer och mer involverad med Hilarys man och deras familjeliv och frågan är hur mycket Hilary är villig att dela med sig? När Jackie sedan drabbas av sjukdom ställs deras lojalitet mot varandra på prov åter igen.

Filmen är baserad på den sanna historien om Jaqueline du Prés liv. Filmen börjar med att man får följa de båda systrarnas uppväxt. När Jackie sedan börjar bli känd och Hilary slår sig till ro på landet, får man följa systrarna separat och se deras perspektiv på de olika händelserna i deras liv. Jackie spelas av Emily Watson (Röd Drake, Ängeln på Sjunde Trappsteget) som blev Oscarsnominerad för rollen. Hilary spelas av Rachel Griffiths ("Six Feet Under", Muriels Bröllop) och även hon nominerades för bästa kvinnliga biroll. Båda två är fantastiska i filmen och det faktum att man får följa dem separat i filmen gör att man förstår deras val och handlingar mycket väl. Det här är en film att rekommendera! Perfekt om det regnar ute, livet känns lite trist och du behöver något lagom deprimerande att gotta dig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar